Ο Βενιζέλος και η σύζυγός του Έλενα, επέβαιναν σε ένα αυτοκίνητο τύπου Πακάρ και διέσχιζαν την Κηφισίας. Πίσω τους ακολουθούσε ένα Φορντ, στο οποίο επέβαιναν οι άντρες της ασφάλειάς τους. Στο ύψος του Παράδεισου Αμαρουσίου, οι εκτελεστές, οι οποίοι τους είχαν στήσει ενέδρα, τους έκλεισαν αρχικά το δρόμο και άνοιξαν πυρ.
Σύμφωνα με τις ιστορικές περιγραφές, ο Βενιζέλος πρόλαβε να πει στη γυναίκα του να σκύψει μέσα στο όχημα, κάνοντας και εκείνος το ίδιο. Στη συνέχεια, σύμφωνα με μαρτυρία της συζύγου του Βενιζέλου, οι εκτελεστές μπήκαν ανάμεσα στο Πακάρ και το Φορντ και άρχισαν να πυροβολούν και προς τις δύο μεριές.
Ακολούθησε καταδίωξη για αρκετή ώρα, κατά την οποία οι σφαίρες έπεφταν βροχή. Το αυτοκίνητο γαζώθηκε κυριολεκτικά, αφού δέχτηκε συνολικά 66 σφαίρες, ενώ ο Βενιζέλος και η σύζυγός του τραυματίστηκαν, χωρίς ευτυχώς τα τραύματα να απειλούν την υγεία τους.
δελτιο αποστολης χωρις τιμολογιο
τοπικες εφημεριδες θηβα
ψωμακια με σκορδο
Η πρώτη απόπειρα κατά του Βενιζέλου
Στις 30 Ιουλίου 1920, δύο απότακτοι αξιωματικοί πραγματοποιούν απόπειρα δολοφονίας κατά του πρωθυπουργού Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι, την ώρα που ο ελληνισμός γιόρταζε την υπογραφή της Συνθήκης των Σεβρών.
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος βρισκόταν στο σιδηροδρομικό σταθμό Λυών του Παρισιού, όπου ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί στο Οριεντ Εξπρές, προκειμένου να επιστρέψει στην Ελλάδα και να μεταφέρει το μήνυμα της υπογραφής της Συνθήκης.
Εκείνη τη στιγμή, δέχτηκε δέκα πυροβολισμούς από δύο απότακτους βασιλόφρονες αξιωματικούς, τον υποπλοίαρχο Απόστολο Τσερέπη από το Αιτωλικό και τον υπολοχαγό Γεώργιο Κυριάκη από την Κόρινθο.
Παρότι δεινοί σκοπευτές και οι δύο, ο Βενιζέλος τραυματίζεται ελαφρά στο δεξί χέρι και αναβάλει την επιστροφή του στην Αθήνα προκειμένου να νοσηλευτεί στο Παρίσι.
Στην Αθήνα, ωστόσο, η είδηση της απόπειρα δολοφονίας του Βενιζέλου γίνεται γνωστή ως δολοφονία, με αποτέλεσμα μία ημέρα μετά, να ξεσπάσει μαζική βία εκ μέρους των βενιζελικών.
Όπως αναφέρει το sansimera.gr, παρακρατικές ομάδες επιτέθηκαν και κατέστρεψαν γραφεία αντιπολιτευόμενων εφημερίδων («Καθημερινή», «Ριζοσπάστης»), τυπογραφεία, καταστήματα και θέατρα («Κοτοπούλη»), ενώ επιτέθηκαν και λεηλάτησαν σπίτια πολιτικών της αντιπολίτευσης, όπως του πρώην πρωθυπουργού Στέφανου Σκουλούδη.
Εκείνη την ημέρα (31 Ιουλίου) δολοφονήθηκε από τα Τάγματα Ασφαλείας ο Ίωνας Δραγούμης, επιφανής εκπρόσωπος της αντιβενιζελικής παράταξης και σύμφωνα με κάποιους ιστορικούς μελλοντικός πρωθυπουργός.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου