Σύμφωνα με την έκθεση, το μέσο ποσοστό απασχόλησης των χωρών του ΟΟΣΑ, στις ηλικίες από 15 -74 ετών, αναμένεται να φθάσει το 61,5% στο τέλος του 2018 από 60,9% που ήταν υψηλό επίπεδο στο τέταρτο τρίμηνο του 2007. «Ωστόσο, οι άνθρωποι με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα βλέπουν τους μισθούς τους να μένουν στάσιμοι και το ποσοστό των θέσεων εργασίας μεσαίων δεξιοτήτων έχει μειωθεί», σημειώνει η έκθεση.
Για την Ελλάδα, ο ΟΟΣΑ προβλέπει περαιτέρω αύξηση του ποσοστού απασχόλησης (στις ηλικίες 15-74 ετών) κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες στη διετία 2017-2018, αλλά σημειώνει ότι στο τέλος του 2018 θα είναι αυτό πέντε ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο από ότι ήταν πριν από την κρίση. Το ποσοστό απασχόλησης στην Ελλάδα, που αυξάνεται σταδιακά από τα τέλη του 2013, εκτιμάται ότι θα φθάσει στο 48% στο τελευταίο τρίμηνο του 2018 από 46% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2016.
«Μετά από μία παρατεταμένη και βαθιά ύφεση, η ελληνική οικονομία άρχισε να αναπτύσσεται ξανά στα τέλη του 2016 και αναμένεται να συνεχίσει να αναπτύσσεται την επόμενη διετία. Η ανάκαμψη της αγοράς εργασίας θα είναι μία αργή διαδικασία, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει εφαρμόσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας που εστιάζουν στην καθιέρωση μεγαλύτερης ευελιξίας», σημειώνει η έκθεση. Το υψηλότερα ποσοστά απασχόλησης έχουν η Ισλανδία (78% στο τέλος του 2016) και η Ελβετία (74%), ενώ χαμηλά ποσοστά έχουν οι χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου.
άγιος νικόλαος νέα υόρκη
Συγκεκριμένα, η Ιταλία είχε ποσοστό 50% στο τελευταίο τρίμηνο του 2016 και προβλέπεται να μείνει σε αυτό το επίπεδο στο τέλος του 2018, η Ισπανία είχε 53% με πρόβλεψη να αυξηθεί στο 56% και η Γαλλία 55% με πρόβλεψη να μείνει στα ίδια επίπεδα.
1 επαλ σταυρουπολης θεσσαλονικης
φροντιστήρια πληροφορικής θεσσαλονίκης
Το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα ανερχόταν στο 23,2% τον Φεβρουάριο και είναι το μεγαλύτερο μεταξύ των χωρών του ΟΟΣΑ. «Παρά τη συγκρατημένη μείωσή του από τα τέλη του 2013, παραμένει μεγάλο μέρος της αύξησης της ανεργίας που προκλήθηκε από τη βαθιά κρίση», σημειώνει η έκθεση. Η ανεργία είναι ιδιαίτερα υψηλή μεταξύ των νέων (48% στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο του 2017 έναντι 12,1% που είναι ο μέσος όρος των χωρών του ΟΟΣΑ). «Το ποσοστό ανεργίας προβλέπεται να μειωθεί περαιτέρω τα επόμενα δύο χρόνια, αλλά η εμπειρία δείχνει ότι θα είναι δύσκολη πρόκληση η επάνοδος όλων μακροχρόνια άνεργων στην εργασία», αναφέρει ο ΟΟΣΑ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου