Αρχικά ο κ. Δραγασάκης τόνισε πως η βασική διαπίστωση από τις εξελίξεις των τελευταίων μηνών είναι ότι το κλίμα στην οικονομία και την κοινωνία αλλάζει. Η οικονομία από τη βαθιά ύφεση έχει εισέλθει σε μια φάση σταθεροποίησης και ανάκαμψης. «Μπορεί να υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς το ρυθμό και την ένταση της ανάκαμψης - αν θα είναι 1,5% ή 2%- όμως κανείς πλέον δεν μπορεί να αμφισβητήσει αυτήν την αλλαγή τάσης», ανέφερε.
ακουστικη κιθαρα ασπρη
Ο ίδιος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση υλοποίει σχέδιο για τον τερματισμό των Μνημονίων το καλοκαίρι του 2018 και δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την επίτευξη των δημοσιονομικών και των αναπτυξιακών στόχων, αλλά και για την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας και την μονιμη έξοδο στις αγορές.
«Ο στόχος μας έχει δυο σκέλη. Το ένα σκέλος είναι να επιτύχουμε τον τερματισμό των μνημονίων και του ειδικού καθεστώτος επιτροπείας που μας έχει επιβληθεί. Το άλλο σκέλος είναι να σχεδιάσουμε από τώρα τη μεταμνημονιακή Ελλάδα, να σχεδιάσουμε, δηλαδή, εκείνο το ποιοτικό άλμα που θα μας επιτρέψει να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, τη χαμένη εικοσαετία όσο το δυνατόν συντομότερα», είπε σχετικά.
πληρωμη συνταξεων δημοσιου νοεμβριου
Αναφερθείς στο βασικό θέμα της εκδήλωσης ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης ανέφερε πως έρευνα δημιουργεί καθημερινά νέες δυνατότητες και πεδία καινοτομίας. Κατά τον ίδιο οι δυνατότητες είναι και αυτές αποτέλεσμα έρευνας, οργάνωσης, σχεδιασμού, συντονισμού διάσπαρτων πόρων και δυνατοτήτων. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στα εξής παραδείγματα:
ψηφιακα σχεδια μαθηματων δημοτικου
«Πέρυσι πραγματοποιήσαμε μαζί με τα υπουργεία Οικονομίας και Υγείας μια μελέτη για τον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. Διαπιστώθηκε ότι πάρα την πίεση που έχει δεχθεί ο κλάδος, διαθέτει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης εάν λειτουργήσει ως ένα ενιαίο σύμπλεγμα δραστηριοτήτων που θα συνδέει την έρευνα, την παραγωγή, την ικανοποίηση των εγχωρίων αναγκών, τις εξαγωγές. Και γίνονται ήδη συζητήσεις για ένα κλαδικό κέντρο έρευνας», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε: «Άλλο παράδειγμα: Στην Ιταλία, το 75% της τουριστικής κατανάλωσης καλύπτεται από την εκεί εγχωρία παραγωγή, αγροτική και βιομηχανική. Στη χωρά μας το αντίστοιχο ποσοστό είναι πολύ μικρό∙ λέγεται πως είναι κάτω του 15%. Στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δημιουργήσαμε ένα φόρουμ διαλόγου αναμεσά σε φορείς από το χώρο του τουρισμού και της παραγωγής για να διατυπώσει προτάσεις πολιτικής που μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία ενός ισχυρότατου μηχανισμού στήριξης αλλά και ποιοτικής αναβάθμισης και διεθνούς προβολής των προϊόντων μας», τόνισε.
Ο κ. Δραγασάκης σημείωσε πως αν και ορισμένοι θεωρούν ότι η έρευνα αφορά μόνο σε μεγάλες χώρες και σε συγκεκριμένους τομείς, ωστόσο η διεθνοποίηση της έρευνας επιτρέπει και σε μικρότερες χώρες και ιδρύματα να διεκδικήσουν με την κατάλληλη οργάνωση και στρατηγική κάποιο ρόλο και αυτό ακριβώς επιδιώκουμε.
«Οι χώρες, αν δεν επενδύουν στην παιδεία, την ερευνά και την καινοτομία δεν έχουν μέλλον. Αλλά αυτό ισχύει και για τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις. Όποιες δεν επενδύουν σημαντικό μέρος των κερδών τους στην έρευνα και την καινοτομία, όποιες δεν συνδέονται με κάποιο τρόπο με εστίες έρευνας κα γνώσης δεν είναι βέβαιο ότι μπορούν να επιβιώσουν, σε ένα κόσμο που αλλάζει, ταχύτατα», ανάφερε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου